[vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta on järkyttynyt eduskunnan päätöksestä periä EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolisilta korkeakouluopiskelijoilta lukukausimaksuja vieraskielisestä koulutuksesta. Lukukausimaksujen periminen sotii suomalaista sivistyskäsitystä vastaan, jossa jokaisella on oikeus koulutukseen sosioekonomisesta taustasta riippumatta.

– Opiskelijat ovat ainoa segmentti, joka joutuu elättämään itsensä lainalla. Päätös periä vuosittain 1500 euron maksuja on kohtuuton. Vuonna 2011 Ruotsin otettua lukukausimaksut käyttöön, EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrä putosi välittömästi puoleen. Haluammeko todella, että suomalaiset opiskelijat eivät luo kontakteja nouseviin talousmaihin? opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Anni Suvisuo ärähtää.

– Nyt kun lukukausimaksut ovat tulossa, tulisi niillä olla täysimääräinen verovähennysoikeus Suomen ansio- ja pääomaverotuksessa opiskelijan valmistumisen jälkeen. Verovähennysoikeus motivoisi ulkomaalaisia opiskelijoita jäämään Suomeen veronmaksajiksi. Korkeakoulujen pitää luoda selkeä stipendijärjestelmä vähävaraisille ja kehittyvistä maista tuleville opiskelijoille, jotta suomalainen sivistyskäsitys ei vaarantuisi, Suvisuo vaatii.

Suomen- tai ruotsinkielisestä koulutuksesta maksuja ei peritä kansalaisuudesta riippumatta.

Lisätiedot:
Anni Suvisuo
hallituksen puheenjohtaja
[email protected][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]