YTHS

Ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyivät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n opiskeluterveydenhuollon piiriin 1.1.2021. Tältä sivulta löydät Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoille kohdennettua tietoa YTHS:stä.

Mikä YTHS?

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, eli YTHS on opiskeluterveydenhuollon palveluita tuottava säätiö, joka on perustettu 1950-luvulla. Se tuottaa 1.1.2021 alkaen kaikille perustutkintoa suorittaville korkeakouluopiskelijoille terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveydenhuollon palvelut. YTHS:llä on valtakunnallisesti 23 omaa palvelupistettä ja lisäksi yhteistyökumppaneiden kautta tuotettuja palveluita 30 eri paikkakunnalla.

Mitä palveluita YTHS tarjoaa?

Tammikuusta 2021 kaikki korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja YTHS:n palveluihin. Palveluista ei peritä erillisiä käyntimaksuja. YTHS:n tuottamia palveluja ovat esimerkiksi:

  • Suun terveydenhuollon palvelut
  • Terveystarkastukset
  • Mielenterveyspalveluita
  • Kuvantamistutkimuksia
  • Laboratoriapalvelut
  • Raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveyden palvelut
  • Rokotukset

Lue lisää YTHS:n palveluista: https://www.yths.fi/

Missä YTHS:n toimipisteet sijaitsevat?

Laurean E- ja W-alueen kampuksia (Espoo ja Tikkurila) palvelevat YTHS:n Espoon ja Helsingin toimipisteet. C-alueen kampuskunnissa (Lohja, Hyvinkää ja Porvoo) on tammikuusta 2021 lähtien YTHS:n yhteistyökumppanin kautta tuottamat palvelut. Palvelut löytyvät seuraavista osoitteista:

  • Helsinki: Töölönkatu 37 (sisältää suun terveydenhuollon palvelut) ja Malmin kauppatie 8
  • Espoo: Otakaari 12
  • Lohja: Mehiläinen Oy, Laurinkatu 34
  • Hyvinkää: Mehiläinen Oy, Hämeenkatu 9
  • Porvoo: Mehiläinen Oy, Näsin Koulukatu 2

Infoa opiskelijoiden terveydenhoitomaksusta

Korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle kahdesti vuodessa, eli kerran lukukaudessa. Syyslukukauden maksun eräpäivä on 30.9. ja sen voi maksaa heti elokuun alusta lähtien. Maksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022. Opiskelijoille ei lähetetä erillistä laskua, vaan maksu tulee hoitaa itsenäisesti Kelan asiointipalvelussa. Jos maksu jää jostain syystä maksamatta, Kela lisää viiden euron myöhästymismaksun ja lähettää maksumuistutuksen.

Löydät ohjeet terveydenhoitomaksun maksamiselle täältä: https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun

Terveydenhoitomaksu on veroluonteinen, eikä siten ole varsinaisesti sidottu YTHS:n palveluiden käyttöön. YTHS:n rahoituksesta tulee 77% valtiolta ja lopu 23% opiskelijoiden maksamasta terveydenhoitomaksusta. Se, että jokainen opiskelija osallistuu opiskeluterveydenhuollon palveluiden rahoittamiseen maksamalla terveydenhoitomaksun takaa sen, etteivät terveydenhuollon kustannukset nouse liian korkeiksi yksittäiselle opiskelijalle.

Ajanvaraus

Tutustu YTHS:n ajanvaraukseen: https://www.yths.fi/asiointi/ajanvaraus/

Kysymyksiä YTHS:tä

Mitä hyödyn YTHS-laajennuksesta?

YTHS on jo vuosikymmenien ajan tuottanut opiskeluterveydenhuollon palvelut yliopisto-opiskelijoille, ja amk-opiskelija pääsevät vuoden 2021 alusta asti mukaan. Opiskeluterveydenhuollon ja opiskelijoiden hyvinvoinnin johtavana asiantuntijana, YTHS tarjoaa laadukkaita ja opiskelijoille räätälöityjä terveydenhuollon palveluita. Opiskelijoilla on itse mahdollisuus vaikuttaa näihin palveluihin esimerkiksi YTHS:n opiskelijaraadin sekä opiskelijakuntien kautta.

YTHS tuottaa myös tutkimustietoa ja tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa opiskeluhyvinvoinnin kehittämiseksi. Nämä ovat YTHS:n lakisääteisiä tehtäviä, joista kaikki opiskelijat hyötyvät!

Kannattaa tutustua YTHS:n palveluihin vaikka olisitkin työterveyshuollon piirissä. Harvalla kuuluu esimerkiksi hammaslääkäripalvelut työterveyteen, joten tässä on esimerkki hyvästä mahdollisuudesta hyödyntää YTHS:n palveluja. Kannattaa siis tutustua YTHS:n palvelutarjontaan ja pohtia, millaiselle hoidolle sinulla olisi mahdollisesti tarvetta!

Olenko minä oikeutettu YTHS:n palveluihin?

Jos olet Laureassa tutkintoon johtavassa koulutuksessa, kyllä.

Minulla on käsi murtunut. Voinko mennä YTHS:lle?

Ei, YTHS:llä ei ole päivystystä. Mene päivystykseen.

Kannattaako minun edes yrittää varata aikaa YTHS:lle keväällä 2021? Eikö palvelut ruuhkaudu kun amk-opiskelijat tulevat palveluiden piiriin?

YTHS ei ole enää loppuvuodesta 2020 myöntänyt aikoja keväälle 2021, joten silloin aloitetaan ikään kuin puhtaalta pöydältä. Vapaita aikoja on siis reilusti myös amk-opiskelijoille. Toivon mukaan laajennus toteutuu sujuvasti, mutta YTHS on varautunut palveluiden ruuhkautumiseen ja heillä on mahdollisuus ottaa lisätyövoimaa tarvittaessa käyttöön.

Valmistun kesken lukukautta. Pitääkö minun maksaa koko lukukauden terveydenhoitomaksu?

Pitää, mutta saat myös käyttää YTHS:n palveluita myös lukukauden loppuun asti.

Asun ja opiskelen eri paikkakunnilla. Saanko käyttää lähintä YTHS:n pistettä?

YTHS suosittelee, että opiskelijat käyttävät ensisijaisesti kampuskuntansa pistettä. Tarvittaessa voi saada ajan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan pisteeseen, mutta tästä tulee sopia erikseen.

Kuulun toisen EU- tai ETA-maan, Sveitsin tai Iso-Britanian sosiaaliturvaan. Mitä teen?

Jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Iso-Britannian sosiaaliturvan piiriin, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit käyttää YTHS:n palveluita.

Lähetä Kelaan kopio esimerkiksi voimassaolevasta eurooppalaisesta sairaanhoitokortistasi. Toimita asiakirja Kelaan hyvissä ajoin ennen maksun eräpäivää. Tarkemmat ohjeet löydät Kelan sivuilta.

Etkö saanut vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä edunvalvonnan tiimiin: [email protected] .

Sähköpostin vastaanottavat seuraavat henkilöt:

[show-team category='edunvalvonta' layout='grid' style='img-circle,text-center,img-above,1-column' display='name,photo,social,freehtml,position,email,location,telephone,website' img='250,250']

Sivun kuva (muokattu): Josutus / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0, Maanmittauslaitos, yleiskarttarekisteri 1:1 000 000, 1.4.2013 CC BY 4.0