Elämän parasta aikaa

haalareissa!

Haalareita käytetään perinteisesti lähes kaikissa opiskelijatapahtumissa, kuten approilla, joillain sitseillä, vappuna… Ne ovat yleensä käyttäjiensä suosiossa helppokäyttöisyyteensä vuoksi: haalarit kestävät vettä, pitävät tuulta ja vaatekriisit ratkeavat helposti!

Haalarisi hankit Laureamkon toimistoista, jotka sijaitsevat kaikilla Laurean kampuksilla. Tarvittaessa haalarit voidaan myös postittaa sinulle. Mikäli haluat, että haalarit postitetaan, niin laita viestiä osoitteeseen [email protected].

Haalarit ja haalarimerkit

Haalarit ovat opiskelijan univormu, asuste tapahtumaan kuin tapahtumaan ja näyttävin osa opiskelijaelämää. Laureassa opiskelijoilla on yhtenäiset haalarit, Laureamkon liilat. Ne kuvaavat laurealaista yhteisöllisyyttä ja vahvistavat me-henkeä. Osa Laurean estenomeista valitsee pinkit haalarit, jossa on palanen Laureamkon liilaa. Estenomien pinkin historia löytyy Turusta, jossa ennen opiskeltiin myös estenomeiksi. Laurea on nykyään ainoa Suomen estenomien kouluttaja. Nämä yhdessä ovat ylpeä osa Laureamkon haalarikulttuuria!

Haalareihin kerätään opiskelujen aikana haalarimerkkejä hankkimalla niitä Laureamkolta ja osallistumalla erilaisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi approihin.

Haalarietiketti

Tiesitkö, että jokainen haalarimerkki on ommeltava haalareihin itse käsin? Tiesitkö, ettei haalareita saisi pestä? Tätä varten on olemassa haalarietiketti, joka jaetaan kaikille haalarinsa ostavalle. Haalarietiketin kohdat ovat valtakunnallisia ja yleisesti hyväksyttyjä traditioita. Jos missasit haalarietikettisi, lue se tästä.

Haalareiden historia Suomessa

Haalareiden arvioitu ensiesiintyminen ajoittuu ennen 1960-lukua ja on luultavimmin nimenomaan Espoosta ja Otaniemestä lähtöisin. Tuon ajan haalariversiot eivät olleet siis vielä varsinaisia nykyajan mallisia sponsorimerkkeineen ja muine koristeineen. Varsinaisesti haalareitten käyttö opiskelijoitten bilevarustuksessa alkoi 1970 –luvulla Ruotsissa. Enemmän nykyajan mallisten haalareiden rantautuminen suomalaisopiskelijoiden käyttöön tapahtui suunnilleen 1980 –luvun alussa.

Haalareiden värit kuvastavat opiskeltavaa alaa tai koulua ja niihin kerätään erilaisia merkkejä. Merkit voivat olla esimerkiksi muistoja tapahtumista tai ne voivat kertoa muille, minkä alan opiskelija on kyseessä.