Uusi lukukausi on alkanut ja monille se tarkoittaa lisääntynyttä julkisen liikenteen käyttöä. Kuitenkin Laureamkon toimistolla oli ainakin useammalle jäänyt vielä epäselväksi, mitä kaikkea kevään HSL-uudistus piti sisällään. Lue alta mikä muuttui ja miten sinä voit hyödyntää opiskelija-alennuksia.

Opiskelija-alennus myös oli 30-vuotiaille

Merkittävänä uudistuksena nykyään myös yli 30-vuotiaat opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen. Aikaisemmin yli 30-vuotiailla opiskelijoilla piti olla voimassa oleva opintotukipäätös, jotta he pystyivät saamaan alennuksen.

Alennus laskee ja koskee vain kausilippuja

Uudistuksen jälkeen opiskelija-alennus koskee vain 30 päivän ja sitä pidempiä kausilippuja eli kertalipuista pitää jatkossa maksaa normaalihintaa. Lisäksi alennus laskee 50 %:sta 45 %:iin. Pääkaupunkiseudun opiskelijajärjestöt kamppailivat aktiivisesti koko talven alennusten heikentämistä vastaan ja saivatkin HSL:n luopumaan suunnitelmistaan siirtyä 30 %:n alennukseen.

Opiskelija-alennuksen saa myös HSL-sovelluksessa

Saadaksesi opiskelija-alennuksen HSL-sovelluksella sinulla on oltava verkkopankkitunnukset ja sinun tulee suorittaa vahva tunnistautuminen, kun ostat ensimmäistä kausilippuasi. Tunnistautumisen avulla selvitetään kotikuntasi, jonka lisäksi sovellus pyytää sinulta lupaa tarkastella opiskelija-tietojasi, jotta HSL voi tarkistaa, että olet läsnäoleva opiskelija.

Kausilipulla kulku pääkaupunkiseudun kampusten välillä halpenee

Satunnaisesti Tikkurilan tai Otaniemen kampukselle suuntaavien elämää voi helpottaa valikoimaan tullut lisävyöhykelippu, jolla voi edullisesti laajentaa kausilipun matkustusaluetta. Esimerkiksi, jos sinulla on AB-kausilippu, voit mennessäsi Vantaalle tai Espooseen ostaa C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa.

Perustietoa opiskelija-alennuksista

Ketkä ovat oikeutettuja alennukseen?

Sinun pitää asua HSL-alueella, johon kuuluu Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio. Lisäksi sinun tulee olla päätoiminen tutkinto-opiskelija, eli esimerkiksi täydennyskoulutuksessa olevat eivät ole oikeutettuja alennuksiin.

Miten saan opiskelija-alennuksen?

Voit joko hankkia HSL-sovelluksen ja noudattaa yllä annettuja ohjeita

Tai

Hankkia ja päivittää HSL-korttiisi opiskelija-alennuksen HSL:n palvelupisteellä. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen ja joko fyysisen tai sähköisen opiskelijakortin. Laureamkolaisille tämä tarkoittaa pääsääntöisesti sähköistä Slice-korttia.

Jos sinulla ei ole opiskelijakorttia, voit käyttää oppilaitoksen leimaamaa HSL:n opiskelijan alennuslippuhakemusta. Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus.

Lisätietoja saat HSL:n nettisivuilta: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusliput/opiskelijat