Haaga-Helian opiskelijakunta Helga ja Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko ovat tyrmistyneitä Porvoo – Helsinki -välin kuukausilipun hinnannoususta. OnniBussin Porvoo – Helsinki -linja lopetetaan Koiviston Auton ostettua yhtiön, minkä johdosta ainoa linja, joka tätä väliä enää kulkee on Koiviston Auton. Kuukausilippu tälle linjalle tulee maksamaan 168 euroa OnniBussin 75 euron sijaan. Kun tieto OnniBus-kaupasta julkaistiin lokakuussa 2018, Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin vakuutti hintojen pysyvän alhaalla sanoen “OnniBussin dynaaminen ja aggressiivinen hinnoittelu on nimenomaan se, millä OnniBus on pärjännyt. Se tulee jatkumaan”. Hintojen nosto yli kaksinkertaiseksi nykyisestä on absurdin kaukana tästä lupauksesta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan “KKV pitää Koiviston Auton ja OnniBus.comin välistä yrityskauppaa potentiaalisesti ongelmallisena kuluttajille ja ottaisi kaupan tutkittavakseen, jos KKV:lla olisi siihen toimivalta.” Ja syystä: 93 euron lisäys kuukausilippuihin on melkein 40 % opintorahasta ja uusi lipun hinta vie kuukausittaisesta opintorahasta jopa 70 %. Tämä ei edes kata paikallisen liikenteen kuluja Helsingissä. Helsingissä liikkumiseen tarvitsee lisäksi vähintään AB-lipun, joka maksaa opiskelijalle 32,84 euroa kuussa ja nostaa kokonaiskustannukset 200,84 euroon kuussa, mikä vie 80 % opintorahasta. Opiskelijat, jotka asuvat Helsingissä ja opiskelevat Porvoossa – tai toisinpäin – joutuvat maksamaan suolaisen hinnan, mikäli he eivät omista autoa. Jäsenkyselyn perusteella vain alle kolmanneksella Porvoon opiskelijoista on käytettävissään oma auto. Tilanne ei ole kestämätön pelkästään opiskelijoille, mutta myös Porvoon asukkaille, jotka työskentelevät Helsingissä. Vuosittaiset matkustuskulut tulevat nousemaan yli 1100 euroa.

Tällainen kehitys paitsi uhkaa opiskelijoiden kykyä opiskella normaalisti myös tekee Porvoosta vähemmän saavutettavan kaupungin sen koulutusmahdollisuuksista kiinnostuneille. Opiskelijamäärien laskiessa pitkällä tähtäimellä myös opettajien työpaikat saattavat olla vaakalaudalla.

Opiskelijakunnat, Helga ja Laureamko, ovat neuvotelleet Koiviston Auton tytäryhtiön, Porvoon Liikenteen, kanssa Porvoon paikallisliikenteen opiskelija-alennuksista Porvoossa opiskeleville 1100 haagahelialaiselle ja 300 laurealaiselle – tuloksetta. On selvää, että Koiviston Auto näkee opiskelijat vain isona palkkakuittina.

Helga ja Laureamko vaativat Koiviston Autoa vakavasti harkitsemaan uudelleen hankkimiensa reittien hinnoittelua, sekä opiskelija-alennusta. Hinnoittelun palauttaminen aiemmalle tasolle täyttäisi Norrlinin tekemän lupauksen, vaikka aiempi mallikin hipoo jo kipurajaa valmiiksi toimeentulon kanssa painiskelevilla opiskelijoilla.

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko