Mitä YTHS-uudistu käytännössä tarkoittaa? YTHS eli Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiö on taho, joka järjestää tällä hetkellä terveydenhuoltopalvelut yliopisto-opiskelijoille kautta maan. Tulevaisuudessa palvelut laajenevat myös AMK-opiskelijoiden käyttöön. Uudistus takaa AMK-opiskelijoille paremmat ja yhdenvertaiset palvelut sekä mahdollisuuden asioida millä tahansa YHTS:n toimipisteellä asuinpaikasta riippumatta.

YTHS:n eli Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiön laajeneminen amk-opiskelijoille on opiskelijaliikkeen pitkäaikainen toive. Nyt tämä toive on lähempänä kuin koskaan! YTHS-laki on valmis, ja se oli tarkoitus hyväksyä eduskunnassa jo vuoden 2018 lopulla. Laissa havaittujen tietosuojapykälien teknisten korjaustarpeiden vuoksi lain hyväksyminen siirtyi vuoden 2019 puolelle.

Tarvittavat korjaukset on nyt tehty ja laki on jälleen sosiaali- ja terveysvaliokunnan asialistalla. Sote-valiokunnassa vallitsee yksimielisyys lain tarpeellisuudesta, minkä vuoksi laki siirtynee varsin nopeasti eduskunnan käsittelyyn. YTHS-lain ansiosta opiskelijaterveydenhuollon asema tunnistetaan ja tunnustetaan vahvemmin myös sote-uudistuksen pyörteissä.

Päivitämme tietoa uudistuksen etenemisestä sitä mukaa, kun asiat etenevät valtakunnallisella tasolla. Teemme myös paikallista selvitystyötä mm. tulevien toimipisteiden suhteen. Mikäli sinulle heräsi ajatuksia tai kysyttävää voit ottaa yhteyttä taru.salovaara(a)laureamko.fi.