Ammattikorkeakoulujen tutkinto-opiskelijat siirtyvät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveydenhuollon piiriin 1.1.2021. Tämä tarkoittaa, että opiskelijamme saavat kaikki kaikki opiskeluterveydenhuollon palvelut YTHS:ltä. Suun terveyden palvelut ovat säännöllisesti YTHS:n suosituimpia palveluita, mutta säätiö tarjoaa myös terveystarkastukset, mielenterveyspalvelut, seksuaaliterveyden edistämisen palvelut, laboratorio- ja kuvantamistutkimukset, rokotukset ja paljon muuta. YTHS on maan johtava opiskeluterveydenhuollon asiantuntija, ja säätiö tekee myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

77% prosenttia YTHS:n rahoituksesta tulee valtiolta ja 23% opiskelijoiden terveydenhoitomaksun kautta. YTHS ei peri palveluista käyntimaksua, vaan jokainen opiskelija maksaa kiinteän YTHS maksun Kelalle kahdesti vuodessa. Tämä maksu ei ole sidoksissa palveluiden käyttöön. Se on luonteeltaan vero, jonka kaikkien tutkinto-opiskelijoiden tulee maksaa. Näin varmistetaan, että YTHS:n rahoitus on vakaa, ja palveluiden kokonaishinta pysyy kaikilla opiskelijoilla maltillisena!

Paljonko YTHS-maksu on? Maksu vahvistetaan vuosittain marraskuun aikana ja se on suuruudeltaan n. 77 euroa, eli 30-40 euroa lukukaudessa.

Miten YTHS-maksu sitten maksetaan? Terveydenhoitomaksu maksetaan omatoimisesti Kelan asiointipalvelussa kahdesti vuodessa. Kevään maksun voi maksaa joulukuusta alkaen, ja sen takaraja on 31.1.2021 niille, jotka ovat ilmoittautuneet kevätlukukaudelle läsnäoleviksi. Kelan ohjeet maksun maksamiselle löytyvät täältä. Muista maksaa maksu ajassa, sillä Kela lähettää maksumuistutuksen myöhästyneestä maksusta ja lisää viiden euron myöhästymismaksun terveydenhoitomaksun päälle!

Kuka on maksuvelvollinen? Kaikki ammattikorkeakoulujen tutkinto-opiskelijat ovat maksuvelvollisia. Polku- ja vaihto-opiskelijoita eivät ole maksuvelvollisia.

Saat lisätietoa YTHS-laajennuksesta YTHS 2021 -sivultamme. Sivulta löydät tietoa uudistuksesta, YTHS:n palveluista ja palvelupisteiden sijainnista! Ensi viikon blogissa käsittelemme YTHS-laajennuksen vaikutuksia kansainvälisiin opiskelijoihin.