Yksi varmasti kiinnostavimpia juttuja oli, kun pääsin tutustumaan Euroopan parlamenttiin ja Brysseliin seminaariin kuulemaan EU:n sosiaalisten pilarien toteutumisesta.

– Saana Simonen, SAMOKin hallituslainen 2018

Hei olen Saana Simonen ja olen toiminut SAMOKin hallituksessa nyt noin puolen vuoden ajan. Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry on ammattikorkeakouluopiskelijoiden valtakunnallinen edunvalvontajärjestö ja opiskelijakuntien kattojärjestö. Luottamustehtävät SAMOKissa ovat yhden kalenterivuoden pituisia. SAMOKin luottamustoimijat valitsee vuosittain liittokokous, jonka jäsenet koostuvat opiskelijakuntien toimijoista ympäri Suomen. Vuonna 2017 toimin Laurea-ammattikorkeakoulu opiskelijakunta Laureamkon hallituksen jäsenenä ja silloin heräsi kipinä jatkaa vielä vuosi opiskelijoiden edunvalvonnan parissa.

Toimiminen SAMOKissa eroaa ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntatoiminnasta siten, että SAMOKissa etua valvotaan valtakunnallisella tasolla, eli ei pelkästään yhden korkeakoulun opiskelijoiden vaan kaikkien opiskelijoiden. Me SAMOKissa vaikutamme erilaisissa valtakunnallisissa työryhmissä, annamme lausuntoja eri laeista ja vaikutamme niihin muilla keinoilla. Alkuvuoden aikana onkin itselle tullut tutuksi lain valmisteluun liittyvät asiat.

Omalle työpöydälleni kuuluu varsinkin opiskelijoiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat. Terveydenhuollon suhteen YTHS on ollut jo monta vuotta iso teema, koska korkeakoulujen opiskelijajärjestöt ovat tehneet töitä sen eteen, että nykyinen YTHS (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) laajenisi myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Tämä yhdenvertaistaisi korkeakouluopiskelijoiden terveyseroja, kun kaikki olisivat samojen palvelujen piirissä. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaavat tällä hetkellä kunnat, mutta mahdollisen laajenemisen jälkeen myös AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaisi YTHS, joka tuottaa tällä hetkellä yliopisto-opiskelijoiden terveyspalvelut. Itse olen päässyt esimerkiksi antamaan kommentteja YTHS-lain sisällöstä sekä tapaamaan päättäjiä sen suhteen.

Muita ajankohtaisia asioita tänä vuonna ovat eduskuntavaaleihin valmistautuminen ja tuleviin hallitusohjelmiin vaikuttaminen, eli se että meidän tavoitteita löytyisi mahdollisimman monen puolueen hallitusohjelmista. Olemme mukana myös Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 -työryhmissä. Yksi vision tavoitteista on, että 50% väestöstä olisi korkeakoulutettuja. Se on  mielestämme hyvä tavoite. Olemmekin vieneet eteenpäin ajatusta koulutuksellisen tasa-arvon ohjelmasta. Se mahdollistaisi korkeakouluun pääsyn erilaisista taustoista riippumatta ja samalla kasvattaisi väestön korkeakoulutettujen määrää.

Lisäksi SAMOK tekee paljon muutakin. Esimerkiksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa opiskelijakuntien edustajistovaalit järjestetään mahdollisuuksien mukaan jokaisessa opiskelijakunnassa samaan aikaan. Teemme vaikuttamista myös kansainvälisellä tasolla esimerkiksi kattojärjestömme European Student’s Unionin kautta.

Päivät SAMOKissa vaihtelee paljon, ja meillä tehdään tosi monipuolisesti erilaisia asioita. Päiviin kuuluu itselläni paljon lukemista, politiikan ajankohtaisten asioiden seuraamista ja erilaisia tapaamisia. Yksi varmasti kiinnostavimpia juttuja oli, kun pääsin tutustumaan Euroopan parlamenttiin ja Brysseliin seminaariin kuulemaan EU:n sosiaalisten pilarien toteutumisesta. Se oli todella mielenkiintoista ja heräsi mielenkiinto EU asioihin entistä enemmän. Myös kaiken uuden oppiminen ja ymmärrys esimerkiksi lainsäädännöstä on kiehtovaa.

Jos valtakunnallinen edunvalvonta kiinnostaa, suosittelen hakemaan SAMOKiin. Liittokokous järjestetään tänä vuonna lokakuun 12.-13. päivä ja siellä valitaan liiton toimijat ensi vuodelle.

Kiinnostuiko?

Laureamkon ehdokas SAMOKin hallitukseen valitaan edustajiston kokouksessa 14.8.2018. Esityksen ehdokkaasta valmistelee opiskelijakunnan hallitus. Laureamko tukee ehdokkaaksi valittua henkilöä kampanjassa ja SAMOK perehdyttää hallitukseen valitut huolellisesti tehtäväänsä. Ennakkotietoja tärkeämpää onkin kiinnostus ja innostus puolustaa opiskelijoita valtakunnallisilla areenoilla. Jos haluat hakea ehdokkaaksi, lähetä itsestäsi vapaamuotoinen esittely, jossa kerrot motivaatiostasi ja osaamisestasi. Esittely lähetetään viimeistään 31.7.2018 sähköpostitse edustajiston ja hallituksen puheenjohtajille Roope Kuivalaiselle ([email protected]) ja Lauri Väisäselle ([email protected]).