Olet ehkä kuullut tästä uudesta trendistä, tai ainakin törmännyt termiin jossain ja miettinyt, mitä se tarkoittaa. Plogging tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen), ja se on kirjaimellisesti roskien poimimista lenkkeilyn yhteydessä. Ihmiset ovat harrastaneet tällaista jo pitkään, mutta plogging terminä ja organisoituna toimintana syntyi Ruotsissa vuonna 2016, ja viimeisen vuoden aikana se on levinnyt maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Sen lisäksi, että plogging, eli “roskajuoksu” on hyväksi ympäristölle ja auttaa pitämään luonnon siistinä, siitä on myös harrastajalle hyötyä. Juoksuun yhdistyy erinäisiä lihaskuntoliikkeitä, kuten kurotuksia ja kyykkyjä, jolloin siitä saatava hyöty on suurempi kuin vain juostessa. Ploggausta voi harrastaa myös esimerkiksi kävellessä tai patikoidessa, sen ei tarvitse olla juuri hölkkäystä.

Plogging on helppo aloittaa. Tarvitset ainoastaan pussin roskia varten (uudelleenkäytettävä kestopussi on parempi ja ympäristöystävällisempi kuin muovipussi, mutta myös jälkimmäinen ajaa asian) ja mahdollisesti hanskat, jos et halua koskea roskiin paljain käsin. Sitten vain juoksukengät jalkaan ja menoksi! Kerätyt roskat on hyvä kierrättää mahdollisuuksien mukaan. Harrastaa voit yksin tai kaveriporukassa, minkä lisäksi ympäri Suomea löytyy erilaisia tapahtumia ja järjestettyä toimintaa, joihin voit lähteä mukaan. Esimerkiksi osa Suomen Ladun jäsenjärjestöistä on ottanut ploggauksen osaksi ohjattua toimintaansa. Fortum ja Siivouspäivä järjestävät yhdessä isompia plogging-tapahtumia noin kerran kuussa, seuraavan kerran elokuussa. Tarkempi päivämäärä ilmoitetaan heidän some-kanavillaan myöhemmin. Lue lisää aiheesta Siivouspäivän nettisivuilta!