Aiotko opiskella myös kesällä? Suorittaessasi kesäopintoja voit hakea opintotukea myös kesä-, heinä- ja elokuulle. Luennot, tentit, työharjoittelu ja opinnäytetyön tekeminen ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin voit olla oikeutettu kesäopintotukeen. Tuki myönnetään hakemuksen mukaisesti sille ajalle, jolle olet sitä hakenut.

On hyvä muistaa, että kesäopintotuki kuluttaa opintotukikuukausia. Kesällä käytetyt tukikuukaudet kuuluvat myös tulovalvonnan piiriin ja ne ovat opintojen edistymisen seurannassa huomioitavia kuukausia. Kela tekee opintojen edistymisen seurannan vuosittain lokakuussa. Seuranta koskee koko edeltävää lukuvuotta (1.8.–31.7.). Elokuussa suoritetut opinnot huomioidaan vasta seuraavan lukuvuoden opintosuorituksina.

Kesäopintotukea voit hakea Kelan sivuilta asioi verkossa -palvelun kautta. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen, ja postittaa sen Kelaan tai toimittaa Kelan palvelupisteeseen.

Kesäajan opintotuki kannattaa hakea ajoissa. Voit saada tukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Aiempiin vuosiin verrattuna kesäopintotuen hakemuksessa ei enää tarvitse toimittaa tai kirjoittaa lisätietoja. Jätä siis hakemuksessa oleva Lisätietoa-kenttä tyhjäksi, ellei sinulla ole jotain hyvin erityistä. Tällöin saat kesäopintotukipäätöksen heti. Mikäli hakemuksen Lisätietoa-kentässä on tekstiä, hakemus siirtyy virkailijan käsittelyyn ja päätöksen käsittelyaika pitenee kahteen viikkoon.

Jos et voi opiskella kesällä etkä ole saanut kesätöitä, voit hakea perustoimeentulotukea Kelasta.