Kun aloitin vuoden 2020 opiskelijakunnan puheenjohtajana, ajattelin, ettei se voi olla yhtään sen pahempi kuin viime vuosi. Vuonna 2019 oli kahdet vaalit, joiden lisäksi Suomen hallitus hajosi. En olisi ikinä voinut kuvitella, että maaliskuuhun mennessä kaikki Laurean opiskelijat ovat etäopetuksessa, ja opiskelijakunnan toimisto kiinni karanteenin takia.

Kolme kuukautta on kuitenkin pitkä aika opiskelijakunnalle, joten vuosi saatiin onneksi hyvin käyntiin ennen koronakriisin saapumista Suomeen. Olemme aloittaneet tälle vuodelle 20 projektia, joista lähes puoliin haettiin hallituksen ulkopuolisia jäseniä. Projektien lisäksi pyöritämme tietysti myös jatkuvaa toimintaamme.

Tammikuussa Laureamkolla toimintansa aloitti uusi hallitus, joka koostuu 7 opiskelijasta. Vuoden alkumetreillä aikaa kului paljon kouluttautumiseen ja vuoden suunnitteluun, vaikka työ olikin aloitettu jo joulukuussa. Vastaanotimme 982 uutta opiskelijaa sekä 73 vaihto-opiskelijaa, ja kohtasimme heistä ainakin 90% kasvotusten. Järjestimme orientaatioviikoilla uusille opiskelijoille toimintaa ja tapahtumia koulun aloitusta helpottaaksemme. Osallistuimme myös opiskelijakuntien kattojärjestön, SAMOKin, Lähtölaukaus -tapahtumaan, jossa tapasimme lähes kaikkien Suomen opiskelijakuntien (joita on 24!) edustajat.

Helmikuussa vuosi oli lähtenyt rullaamaan jo sujuvasti. Järjestimme Fuksiaiset, joihin osallistui satoja Laurean uusia opiskelijoita. Osallistuimme Opiskelijoiden Liikuntaliiton sektoritapaamiseen, ja koulutimme tuutoreita tuutorileirillä. Helmikuussa yksi työntekijöistämme sai uuden työpaikan Brysselistä, joten jouduimme valitettavasti hyvästelemään hänet.

Maaliskuussa rekrytoimme uuden edunvalvonnan asiantuntijan, Nikolaksen. Järjestimme aktiivikiertueen, jonka aikana vierailimme jokaisella Laurean kampuksella esittelemässä erilaisia aktiivitoimia Laureamkossa, kuten edustajistoa ja kampustiimejä. Olemme myös laittaneet alulle Laureamkon uuden strategian luomisen, jonka on tarkoitus tulla käyttöön vuonna 2021. Maaliskuuta varjosti tietysti koronakriisin rantautuminen Suomeen, joka vaikutti rajusti opiskelijakunnan arkeen. Olemmekin käyttäneet maaliskuussa paljon aikaa koronan vaikutuksista viestimiseen, sekä vaihtoehtoisten tapahtumakonseptien kehittämiseen. Wappu ei lopu, jos se on meistä kiinni.

En voi tähän tekstiin edes kuvailla, mitä kaikkea muutakin olemme jo ehtineet tehdä ja kokea kolmen kuukauden aikana. Opiskelijakunnan vuosi on lyhyt, joten siitä täytyy ottaa kaikki irti. Vaikka tilanne onkin nyt todella poikkeuksellinen, olemme sopeutuneet siihen parhaamme mukaan ja jatkaneet toimintaa mahdollisimman normaalisti. Toiveeni tietysti on, että loppuvuosi on hieman helpompi niin opiskelijakunnalle, kuin myös jokaiselle opiskelijalle. 

Kirjoittanut: Miisa Tervala, hallituksen puheenjohtaja 2020