Oletko nähnyt tuutorihaun mainoksia kampuksen käytävillä tai somessa ja miettinyt, että onkohan tuutorointi sinua varten? Tai ehkäpä olet suoraan torjunut koko ajatuksen tietämättä, mitä kaikkea voit tuutoroinnista saada? Omat tuutorisi ovat voineet kannustaa omalla esimerkillään sinutkin mukaan toimintaan tai sitten et välttämättä ole ollut ihan vakuuttunut tuutoroinnista saamasi esimerkin perusteella. Todennäköisesti et tiennyt sitä, että tuutorointi on oikeasti paljon enemmän, kuin vain se osuus minkä fuksi näkee opiskelujen alussa.

Itse hain tuutoriksi syksyllä 2017 lähinnä sen takia, että itselläni oli hyvät tuutorit ja homma näytti ihan hauskalta, en kuitenkaan osannut arvata kuinka paljon tulisin tuutoroinnilta oikein saamaan.

Isoin yllätys oli, kuinka hyvä ja tiivis ryhmä meidän kampuksemme tuutoreista tuli. Yhtäkkiä tunsin ihmisiä muilta koulutusaloilta ja muilta kampuksilta. Ennen tuutorointia ajattelin, että uudet tuttavuudet tarkoittaisivat tuutoroitavia fukseja, mutta oli ihana huomata, että pian ympärillä oli toisista tuutoreista muodostuva porukka uusia ystäviä, joiden kanssa olen edelleenkin tekemisissä.  Tuutorikoulutuksen aikana kiinnitetäänkin paljon huomiota siihen, että myös tuutorit ryhmäytyisivät keskenään, esimerkkeinä vaikkapa tuutorileiri tai tuutoreille järjestettävät omat ohjelmat kuten tuutoripicnic.

Tuutoroinnin aikana sain myös kehittyä monessa asiassa ja oppia uutta. Esimerkiksi esiintymisvarmuuteni kehittyi tuutoroinnin aikana paljon ihan huomaamatta. Itse koin arvokkaaksi myös kokemuksen ryhmänjohtamisesta ja kampukseni vastuutuutorina sain maistaa miltä isompi vastuu tuntuisi. Kehittyminen ja uuden oppiminen tapahtuu kuin itsestään samalla kuin pääse auttamaan muita ja saa myös itsekin ilon siitä kun on voinut tehdä uusien opiskelijoiden elämästä helpompaa ja mukavampaa.

Tuutorointi mahdollistaa myös kansainvälistymiskokemuksia helposti. Tuutoroimalla vaihto-opiskelijoita saat arvokasta monikulttuurista osaamista, vaikka et itse pystyisi lähteä vaihtoon tai saat hyvää harjoitusta, jos vaihto-opiskelut ovat itselläsi edessä. Omat tuutoroimani vaihtarit olivat mahtavia tyyppejä, joiden kanssa pääsin muun muassa Lappiin talvea ihmettelemään.

Tuutorina sain myös ensimmäiset kokemukset tapahtumien järjestämisestä. Tuutorit järjestävät uusille opiskelijoille alkuviikoilla tapahtumia kuten varjofuksiaiset. Tapahtumien järjestäminen on erittäin matalan kynnyksen puuhaa ja mitään ei tarvitse tehdä yksin ja toisaalta taas melkeinpä vain taivas on rajana uusien ideoiden suhteen.

Tuutorointi on myös hyvä väylä päästä mukaan myös muuhun aktiivitoimintaa. En olisi itse voinut tuutoriksi hakiessani ajatella, että jatkaisin kampustiimin kautta edustajistoon ja lopulta opiskelijakunnan hallituksen varapuheenjohtajaksi asti. Se on varmaa, etten olisi nykyisessä tehtävässäni ellen olisi tuutorointiin rakastunut.

Kaiken tämän lisäksi tuutoroinnistahan saa myös opintopisteitä ja sen on varmaa, ettei hauskempia opintopisteitä ole muulloin tarjolla! Tuutorointi on monipuolinen kokemus, josta uskon jokaisen saavan itselleen jotain mikä säilyy mukana huomisen yli, oli se sitten verkostoja, kavereita tai uusia taitoja. Joten älä enää mieti, vaan hae mukaan nyt! Haku on auki maaliskuun loppuun asti osoitteessa https://laureamko.fi/tuutorihaku.

Kirjoittanut: Annika Sievinen, tuutori 2018 ja hallituksen varapuheenjohtaja 2020