Syksy on minulle nykyään haikeaa aikaa. Nyt on toinen syksy, kun en ole lähdössä mihinkään järjestötoimintaan ehdolle. Samalla seuraan sivusta, kun itselle tärkeisiin organisaatioihin hakee uutta ja innokasta porukkaa, jotka ovat valmiina kehittämään näitä organisaatioita ja niiden toimintaa. Vaikka veri vetää edelleen hakemaan itsekin mukaan toimintaan, niin mielelläni katson ja jännitän muiden hakijoiden puolesta. Yksi näistä vaaleista mitä on jäämässä väliin tänä vuonna, on Laureamkon edustajistovaalit.

Toimin itse Laureamkon edustajistossa kolme vuotta, 2018-2020. Hain jo ensimmäisenä opiskeluvuonna ensimmäisissä vaaleissa, mitään tietämättömänä ja ketään tuntematta. Tämä oli yksi parhaimpia päätöksiä mitä opiskeluiden aikana olen tehnyt. Olin välivuosien aikana kehittänyt itselleni järkyttävän esiintymiskammon ja olin suhteellisen ujo. Minulle omien näkökulmien ja mielipiteiden tuominen varsinkin tuntemattomien henkilöiden edessä oli vaikeaa. Kuitenkin jokaisen mielipide haluttiin kuulla sekä niiden esille tuomiseen kannustettiin.

 

Edustajistoon hakeminen toi minulle itseluottamusta omaan osaamiseen sekä opetti minua  argumentoimaan ja  “myymään” omia näkökantoja myös muille. Näitä taitoja ja ominaisuuksia jo omaavat henkilötkin pääsevät kehittämään niitä edustajistossa, eli ei tarvitse lähteä samalta viivalta kuin itse lähdin. Myös arvostettu ja hyödyllinen neuvottelutaito, on kehittynyt itsellä edustajistossa toimiessa. Aina emme saaneet haluamaamme  linjausta tehtyä, joten neuvottelimme muiden kanssa yhdessä, jotta saimme kaikkia parhaiten hyödyttävän päätöksen.

Suurimmaksi osaksi opinnot tapahtuvat oman alan opiskelijoiden kanssa. Edustajistoon voi hakea opiskelijoita jokaiselta kampukselta ja jokaiselta eri alalta. En lähes ketään muuta tuntenut ensimmäistä kertaa hakiessani, mutta pääsin tutustumaan mitä mahtavampiin persooniin, joista moni on jäänyt elämään myös kausiemme päätyttyä. Varsinkin nykyään osaa arvostaa sitä, miten moneen on päässyt tutustumaan edustajistossa toimiessa. Pääsimme yhdessä vaikuttamaan tärkeisiin jokaista opiskelijaa koskeviin asioihin sekä rakentamaan Laureamkosta sellaista, millainen toivoimme sen olevan.

Edustajistovaalit ovat tällä hetkellä käynnissä ja ehdolleasettuminen on päättymässä ensi viikon maanantaina klo 12:00. Jos vähänkin on mielessä, että haluaa opiskeluiden lisäksi jotain muuta ajanvietettä, niin edustajisto on sopiva siihen tarkoitukseen.Toimiessa edustajistossa pääset kehittämään itseäsi niin työelämätaitojen kuin muiden elämässä hyödyllisten taitojen osalta. Tulet varmasti saamaan edustajistossa toimimisesta paljon enemmän kuin osaat odottaakaan.