Tekisikö mielesi lähteä reissuun, mutta rahatilanne ei anna myöten? Ratkaisusi on budventures. Budventures eli budjettimatkailu on omatoimimatkailun alalaji, jonka suosio on kasvanut viimeisten vuosien aikana etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Sitä voi harrastaa sekä kotimaassa, että ulkomailla. Käytännössä kyse on matkustamisesta pienellä budjetilla. On kuitenkin hyvä huomioida, että pieni budjetti voi tarkoittaa eri ihmisille hyvin eri asioita. Esimerkiksi opiskelijalle ja työssäkäyvälle käsite voi näyttäytyä hyvin erilaisena. Joku valitsee budjettimatkailun taloudellisesta tilanteesta johtuen, toinen taas tekee tietoisen valinnan. Jokaiselle on kuitenkin tarjolla sopivia vaihtoehtoja.

Tunnetuin budjettimatkailun muoto on reppureissaus. Tyypillisesti reppureissaus kohdistuu ulkomaille, mutta mikään ei estä tekemästä sitä myös kotimaassa. Erilaiset vertailusivustot helpottavat vaihtoehtojen ja hintojen punnitsemista. Nykyaikana sosiaalinen media tarjoaa myös oivan väylän kysyä ja jakaa vinkkejä muille matkailijoille. Lisäksi erilaiset sivustot, kuten Airbnb ja kimppakyytisivustot, ovat budjettimatkailijoiden suosiossa.

Usein reppureissaaja on valmis karsimaan joistakin mukavuuksista ja säästämään sillä tavoin rahaa. Mikäli olet valmis välilaskullisiin lentoihin, majoituksen vaihtoon kesken matkan tai lähtemään kohteeseen ilman varattua majoitusta, voit säästää huomattavia summia. Kannattaa kuitenkin etukäteen tutustua kohteeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin, jotta et ole perillä pulassa.

Myös ympäri Suomea on olemassa runsaasti täysin ilmaisia nähtävyyksiä, joissa kannattaa vierailla. Monia Suomen kaupunkeja kuvaillaan kesäkaupungeiksi eli toisin sanoen ne näyttävät kesäaikaan parhaat puolensa. Helsingistä itään lähdettäessä Porvoo, Kotka ja näiden välissä oleva idyllinen Ruotsinpyhtään Ruukki ovat hyviä esimerkkejä ihanista kesäkohteista. Porvoon kaunis jokiranta ja pikkuputiikit, Ruotsinpyhtään vanha ruukkialue sekä Kotkan merellinen ympäristö ja Sapokan vesipuisto ovat kaikki tutustumisen arvoisia.

Budjettimatkailu vaatii usein selvittelytyötä, mutta toisaalta se on myös palkitsevaa. Pääset mieleiseesi kohteeseen pienellä rahalla tai kenties tutustut sellaisiinkin alueisiin, joihin et edes ajatellut päätyväsi. Mikäli et ole vielä kokeillut, kannattaa kokeilla!