Laurea-ammattikorkeakoulu tiedotti torstaina 28.10. sopeuttavansa toimintaa vuonna 2022. Ensi vuonna korkeakoulu pidättäytyy rekrytoinneista, leikkaa kustannuksia, tiivistää opintotarjontaa ja muuttaa opetusryhmien määrää. Sopeuttamistoimien vuoksi sijaisia ei voida palkata eikä henkilökunnalla voida teettää lisätöitä. Korkeakoulun esihenkilöt rehtoria myöten käyttävät osan työpanoksestaan korkeakoulun perustehtävien hoitamiseen. Laureamko kyseenalaistaa korkeakoulun sopeuttamissuunnitelmat. Vuodesta toiseen voittoa tehneellä korkeakoululla on varaa yhdelle alijäämäiselle talousarviolle.

Opiskelijakunta on syvästi huolissaan sopeuttamistoimien vaikutuksista korkeakouluyhteisöön. Koronapandemia on koetellut niin opiskelijoita kuin korkeakoulun henkilökuntaa, ja ilmassa on ollut jatkuvaa huolta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Juuri kun tilanne on paranemaan päin, korkeakoulun julkistamat sopeuttamistoimet tyrmäävät yhteisön toiveet normaaliin paluusta.

Henkilökuntaan ja opetukseen kohdistuvat sopeuttamistoimet tarkoittavat, että korkeakoulun opetustarjonta on tulevaisuudessa suppeampi ja opettajat kiireisempiä. Monipuoliset opintopolut ovat tulevaisuuden työelämässä entistä tärkeämpiä, ja tämä on opiskelijoiden osaamisen sekä tutkintojen laadun kannalta pahaenteinen kehityssuunta.

“Opintojen laadun kannalta tilanne näyttää kriittiseltä. Opiskelijamäärät ja tutkintotavoitteet ovat jatkuvassa kasvussa. Samalla korkeakoulu suunnittelee sopeuttamistoimia, jotka pistävät henkilökunnan jaksamisen äärirajoille ja näkyvät väistämättä opetuksen ja ohjauksen laadussa. On vaikea nähdä, miten korkeakoulu kykenisi tässä tilanteessa merkittävään tutkintotavoitteen nostoon.”, kommentoi Laureamkon hallituksen puheenjohtaja Carita Törhönen.

Korkeakoulun talouden vakauttamissuunnitelmat pohjautuvat valmistuvien tutkintojen määrän nostamiseen. Tutkintotavoitteiden saavuttaminen tulee vaatimaan merkittäviä ponnistuksia korkeakouluyhteisöltä. Opiskelijakunta katsoo, että sopeuttamistoimet vaarantavat tutkintotavoitteiden saavuttamisen, ja voivat pahimmillaan johtaa vielä pahenevaan niukkuteen.

 

Lisätiedot:

Carita Törhönen, Hallituksen puheenjohtaja, Laureamko
044 287 7151
[email protected]

Janne Silajärvi, Toiminnanjohtaja, Laureamko
044 313 0112
[email protected]