World Student Capital -verkosto, jossa Laureamko myös on mukana, kertoo hyviä uutisia:

Pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijat ovat saaneet 6. kesäkuuta läpi yhden tärkeimmistä tavoitteistaan kaupunkipolitiikassa: uusien opiskelija-asuntojen määrä Helsingissä saadaan kasvuun. Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 6.6.2016 nostaa vuosittaista opiskelija-asuntojen rakentamistavoitetta 300 asuntoon. Kiintiön nosto on ollut pääkaupunkiseudun opiskelijoiden World Student Capital -verkoston ajama aloite ja päätavoite Helsingin kuntapolitiikassa koko alkuvuoden 2016.

Helsingissä opiskelija-asuntoja ei tällä hetkellä riitä kaikille, koska ne ovat erittäin kysyttyjä. Vain 26 % helsinkiläisistä korkeakouluopiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa, ja jonossa on parhaillaan 4000 opiskelijaa. Lisäksi nuorten asunnottomuus on jopa kaksinkertaistunut vuodesta 2005 vuoteen 2014 (Kvartti 1/2016).

– Kaupunginhallituksen päätös parantaa opiskelijoiden asemaa asuntomarkkinoilla. Hienoa, että kaupunki on nyt huomioinut opiskelijoiden huolen ja valmistelutyön, kiittää WSC-verkoston puheenjohtaja Andrey Veremenko.

Suurin syy opiskelijoiden hankalaan asuntotilanteeseen pääkaupunkiseudulla on asuntojen kalleus ja asuntojen saatavuus.  Opiskelijat ovat matalien tulojensa takia erityisen haavoittuvassa asemassa vapailla asuntomarkkinoilla, joilla he eivät pysty lompakon paksuudella kilpailemaan. Helsingin seudun opiskelija- asuntosäätiö Hoasin asunnot ovat kolmanneksen halvempia kuin suurimpien kiinteistönomistajien vapaarahoitteiset vuokra-asunnot – ja vuokrien nousu opiskelija- ja nuorisoasunnoissa hillityintä.

Lisäksi WSC-verkosto on erityisen tyytyväinen siihen, että kaupunginhallituksen päätöksen myötä opiskelija- ja nuorisoasuntojen kiintiöt erotetaan toisistaan. Kun nuorisoasunnoilla on yläikärajana 29 vuotta, ovat opiskelija-asunnot tarjolla kaikenikäisille päätoimisille opiskelijoille.

Myös kansainväliset opiskelijat ovat erittäin kiinnostuneita Hoasin asunnoista. Päätös helpottaa myös heidän kotiutumistaan Helsinkiin: vieraan kielen ja paikallisen järjestelmän tuntemattomuus tekevät vapailla asuntomarkkinoilla toimimisesta usein liian hankalaa.

Kaupunginhallituksen päätös tukee opiskelijoiden asemaa kaupungin elävöittäjinä ja kehittäjinä. Hoas uskaltaa rakentaa ja viedä opiskelijoita uusille ja keskeneräisille alueille, joille muut eivät vielä ole rakentaneet.
Kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen asumisen ja maankäytön toteutusohjelma tulee vielä 15.6. kaupunginvaltuuston vahvistettavaksi.
Lisätietoja:
Henna Pursiainen, HYYn hallituksen jäsen, WSC-verkoston viestintävastaava
puh. +358 50 595 0318
[email protected]
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta
Matti Tarhio, HOASin toimitusjohtaja
puh. +358 400 800 255
[email protected]
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS