Valitettavan usein vastaus on kyllä. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (YTHS 2016) mukaan psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet 2000-luvulla ja joka kolmas opiskelija kokee runsaasti stressiä. 25.4. vietetyn opiskelijoiden mielenterveyspäivän ja sen ympärillä järjestetyn kampanjan #ruuhkakevät teemana oli stressi. Näin keväisin opiskelijoita mietityttää moni asia; tehtävien palautukset kasaantuvat ja kesätöitä pitäisi etsiä ja jossain välissä pitäisi varmaan moikata kavereitakin. Vai tekisikö sittenkin kesäopintoja tai harkan kesälomalla? Ja milläs sitten elättää itsensä kesän ajan?
Kaikki meistä kokevat stressiä aika ajoin, mutta pitkittynyt stressi on haitallista ja voi johtaa uupumukseen tai burnouttiin. Liiallinen stressi aiheuttaa monenlaisia oireita, niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Unenlaatu heikkenee tai ei saa nukuttua, kun jää pyörittelemään stressiä aiheuttavia asioita mielessään. Keskittymiskyky heikkenee ja päätöksenteko on vaikeaa. Väsyneenä ja ärtyneenä stressaa entistä enemmän ja noidankehä on valmis.
Mitä sitten tehdä, jos pelkkä ajatus tekemättömistä tehtävistä ahdistaa? Tärkeintä on oman jaksamisen ja hyvinvoinnin priorisoiminen ja itsensä kuunteleminen. Esimerkiksi Nyyti ry:n ja Suomen mielenterveysseuran nettisivuilta löytyy vinkkejä stressinhallintaan ja erilaisia harjoitteita aiheesta. Avun pyytäminen matalalla kynnyksellä on ehdottoman tärkeää! Apua on tarjolla monenlaista. Voit kääntyä opettajan puoleen ja pyytää lisäaikaa tehtävien tekoon tai mennä opintopsykologin tai oppilaitospastorin luo puhumaan. Ei kannata odottaa turhaan tilanteen pahenemista, vaan varhaisessa vaiheessa puuttua siihen.
Muista pitää huolta itsestäsi!