Aloitin opinnot 2017 syksyllä. Tarkoituksenani oli käydä opinnot mahdollisimman nopeasti, eikä tehdä mitään ylimääräistä sen lisäksi. Pian koulun aloituksen jälkeen tapasin erään henkilön, joka sai minut houkuteltua lopulta moneen mukaan. Löysin itseni yhtäkkiä tapaamisesta, missä perustimme vaaliliittomme ja keskustelimme ajamistamme asioista tulevissa edustajistovaaleissa. En tällöin vielä tiennyt tarkkaan mihin lähdin mukaan, mikä edustajisto edes on ja mitä se tekee, mutta en ole katunut ehdolle asettumista hetkeäkään. Tästä alkoi matka kohti seuraavaa kolmea vuotta edustajiston jäsenenä.

Edustajisto ei ole opiskelijakunnan näkyvin elin, pikemminkin päinvastoin. Se on kuitenkin yksi tärkeimpiä paikkoja vaikuttaa opiskelijakunnan toimintaan ja tulevaisuuteen. Tätä kautta siis pääsee vaikuttamaan ja tekemään päätöksiä, jotka mahdollisimman hyvin palvelisivat jokaisen opiskelijan etua niin nykyisyydessä kuin tulevaisuudessa. Edustajistossa päätetään mm. opiskelijakunnan strategiasta, toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja jäsenmaksusta. Lisäksi edustajiston tehtävänä on valvoa hallituksen toimintaa tämän tehdessä operatiivista toimintaa.
Tässä on vain pieni osuus kaikesta, mitä edustajiston kokouksissa käsitellään. Niiden lisäksi olen päässyt vaikuttamaan todella moneen asiaan kolmen vuoden aikana edustajistossa toimiessani. Mielestäni edustajisto on ollut hyvä paikka päästä vaikuttamaan opiskelijakunnan toimintaan sekä kanssaopiskelijoiden opiskelukokemukseen, sillä siellä olen päässyt suoraan ytimeen tekemään muita hyödyttäviä päätöksiä. Vaikka tämä kaikki saattaa kuulostaa tylsältä byrokratialta sekä aikaa vievältä, niin sitä se ei ole. Olenkin suuresti nauttinut tästä vaikuttamisen kanavasta, missä työtunnit ovat suhteellisen pienet siitä syntyvään hyötyyn nähden.
Mitä sitten olen itse saanut edustajistossa toimimisesta?
Aloitetaan kuuluisasta sanasta, eli verkostosta. Olen tutustunut moniin henkilöihin niin Laureasta kuin muista pääkaupunkiseudun opiskelijakunnista ja tämän myötä monta hyvää kaveria sekä ystävää on tarttunut mukaan matkan varrella. Verkostojen ja ystävien tärkeyttä ja arvoa en voisi painottaa enemmän, ja edustajisto on erittäin hyvä paikka niiden löytämiseen. Tämän lisäksi olen saanut ja kehittänyt monia työelämässä hyödyllisiä taitoja. Olen kehittynyt mm. argumentoinnissa sekä omien mielipiteiden ja näkemysten esille tuonnissa vaikuttavasti. Nämä ovat sellaisia taitoja, joita jokainen varmasti tulee tarvitsemaan elämänsä aikana.
Voin siis teille jokaiselle suositella edustajistoon hakemista. Itse edustajistovaalit alkavat lähes heti syyslukukauden alettua, ja kannattaa hakea, mikäli vähänkin mietit, olisiko edustajisto oikea paikka sinulle. Jos jo olemassa olevista vaaliliitoista et löydä omia arvojasi vastaavaa vaaliliittoa, niin voit aina perustaa uuden joko yksin tai muiden henkilöiden kanssa. Jos herää kysyttävää edustajistosta tai vaaleista, niin allekirjoittaneeseen tai nykyisiin toimijoihin voi ottaa yhteyttä, vastaamme mielellämme kysymyksiin.
Älä turhaan pelkää, mikäli et kaikkea tiedä tai et tunne ketään entuudestaan. Edustajistossa on hyvä joka vuosi hyvä ryhmähenki, kaikki otetaan mukaan ja jokainen koulutetaan. Rohkeasti siis vain ehdolle, et varmasti tule katumaan päätöstä!
Liisa Minkkinen, edustajiston entinen jäsen