Vuoden 2017 kuntavaaleissa 18–24-vuotiaiden äänestysprosentti oli vain 35 % ja 25-34-vuotiaiden 43%. Voidaan siis todeta, ettei nuorten ääni tule kuuluviin kuntavaaleissa, eikä päätöksiä kunnissa ja kaupungeissa ole tekemässä nuorten valitsemat ehdokkaat. Kuntavaalit eivät välttämättä ole yhtä ”mediaseksikkäät”, kuin esimerkiksi eduskuntavaalit, mikä voi olla syynä nuorten matalalle äänestysprosentille. Opiskelijakuntana meidän tehtävämme on kannustaa opiskelijoita äänestämään, jotta päätöksenteossa olisi myös nuorten kanta huomioituna, mutta myös kunnat ja kaupungit voivat tähän vaikuttaa lisäämällä osallisuutta!
Monet kunnat ja kaupungit Suomessa kertovat hyödyntäneensä osallistuvaa budjetointia ja kertovat pääosin samaa sanomaa, se on hyödyllistä ja kaikilla on jäänyt kokeiluista hyvä mieli . Osallistuva budjetointi on oiva tapa lisätä osallisuutta. Siinä hyödynnetään asukkaita yhteisten verovarojen suunnittelua koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvaa budjetointia voi käyttää useiden eri ongelmien ja tarpeiden ratkaisemisessa, monin eri tavoin ja monissa eri tilanteissa.
Muun muassa Hämeenlinnan kaupungissa nuoria kuullaan aktiivisesti ja osallisuutta hyödynnetään monissa kaupungin päätöksissä kuulemalla monia eri kuntalaisia, eri ikäluokista ja eri sosiaalisista taustoista. Hämeenlinnan kaupungin päättäjiä ja poliitikkoja menee vuosittain kuuntelemaan 8-luokkalaisten valmistelemia kysymyksiä ja parannusehdotuksia kaupungille. Kuulemisen jälkeen nuoret saavat päättää parhaimmat aloitteet ja toimet, jotka toteutetaan. Lisäksi kaupunki on päättänyt avustaa tässä maksamalla joidenkin toimien käytäntöönpanon, esimerkiksi Siirin kaupunginosaan suunniteltu Frisbeegolf-rata tulee kaupungin kustantamana. Samalla kaupunki panostaa asukkaiden hyvinvointiin, kun satsataan urheilumahdollisuuksiin. Myös Iittalaan tuleva skeittiparkki on toteutettu osallisuutta hyödyntämällä. Projektia oli käynnistämässä myös Linnan Kehitys -hanke ja yhteistyökumppaneina Fiskars Oyj, Leader-rahoitus sekä Hämeenlinnan Skate ry, kertoo Hämeenlinnan kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.
Hämeenlinnassa järjestetään myös kaikille kaupunkilaisille avoimia työpajoja ja tilaisuuksia, joissa voi päästä vaikuttamaan kaupungin päätöksentekoon. Laureamko on tavannut kuntavaaliehdokkaita kevään aikana ja peräänkuuluttanut opiskelijoiden osallistamista kampuskuntiemme päätöksenteossa.
Jos haluat tehdä vaikuttavan ilmastoteon, vaikuttaa asuinpaikkasi urheilu- tai hyvinvointipalveluihin, eniten voit vaikuttaa äänestämällä kuntavaaleissa viisaasti! Kuntavaaleissa pääset oikeasti vaikuttamaan omaan arkeesi nuorena ja opiskelijana! Eiköhän meillä ole ollut vanhoja pappoja jo riittävän pitkään päättämässä nuortenkin asioista, äänestä kuntavaaleissa, niin saadaan nuortenkin ääni kuulumaan!
Ella Hokkanen
Kirjoittaja on Laureamkon hallituksen jäsen