Viime viikolla järjestettiin “politiikkafestareiksikin” tituleerattu SuomiAreena, joka kokoaa yhteen, niin median, erilaiset kansalaisjärjestöt ja julkiset tahot, puolueet, yritykset kuin teemoista kiinnostuneet henkilöt viikoksi kesäiseen Poriin.
SuomiAreena koostuu yhtäältä eri tahojen järjestämistä julkisista paneeleista, keskustelutilaisuuksista, ja tempauksista, kuin rajatummista tilaisuuksista, jotka vaihtelevat kansalaisjärjestön aamiaiskahveista merkittävien organisaatioiden kutsuvierascoktaileihin. Lisäksi erilaiset ryhmät kansanliikkeistä yrityksiin voivat ostaa esittelytilaa teltan pitämiseen tai vaikka saunan pystyttämiseen.
Opiskelijaliike on usein ottanut näkyvästi tilaa SuomiAreenalla. On järjestetty omia tilaisuuksia tai tempauksia, kampanjoitu, osallistuttu keskustelutilaisuuksiin niin puhujina kuin aktiivisina yleisön jäseniä. Ollaan yhytetty poliitikkoja ja muita vaikuttajia keskustelemaan opiskelijoille tärkeistä teemoista, niin virallisissa tilaisuuksia kuin opiskelijatalon illanvietossa. Tänä vuonna erityistä huomiota sai opiskelijoiden tekemä, toimeentulon haasteita kuvaava toimeentulolaskuri, jota täyttämään saatiin jopa pääministeri Antti Rinne.
Silti voi jäädä mietityttämään, mitä SuomiAreenassa voidaan oikeasti saada aikaan? Usein hyvätkin keskustelutilaisuudet tai tempaukset jäävät hyvin pienen yleisön kuultavaksi ja poliitikon puheet opiskelijoiden merkityksestä tuntuvat välillä hyvänmielen jutustelulta. Kannattaako SuomiAreenaan siis panostaa?
“Uskon, että SuomiAreena on hyvä vaikuttamisen paikka myös opiskelijoille, mutta toisaalta tapahtuman luonne asettaa erilaiset organisaatiot eriarvoiseen asemaan. Tilaisuuden järjestäminen tai kojun pitäminen maksaa todella paljon ja majoitukset on usein varattu vuodeksi eteenpäin.” toteaa ensimmäistä kertaa SuomiAreenaan osallistunut Laureamkon hallituksen jäsen Taru Salovaara.
“Näistä syistä opiskelijaliikkeen tulisi miettiä entistä tarkemmin mitkä ovat sen tavoitteet SuomiAreenaa kohden ja miten voimme ne saavuttaa” lisää puheenjohtaja Silja Nurmi. “Vuosien varrella on ollut hyviä esimerkkejä siitä, kun huolella mietityllä kampanjalla ja opiskelijaliikkeen yhteisellä työllä ollaan saatu nostettua julkiseen keskusteluun opiskelijoille tärkeitä teemoja ja henkilökohtaisilla kohtaamisilla lisätty keskeisimpien vaikuttajien ymmärrystä opikelijoiden nykytilanteesta. Parhaimmillaan tämä johtaa keskustelun muuttumiseen ja konkreettisiin parannuksiin” Nurmi jatkaa.
SuomiAreenaa ei voi kuitenkaan ajatella vain edustamansa organisaation vaikuttamistyön optimointina. Monille opiskelijaliikkeen toimijoille se on myös paikka syventää ja haastaa omia mielipiteitämme, kasvaa toimijoina ja luoda rennossa ympäristössä tuttavuuksia ympäri Suomen miettimättä jatkuvasti, onko näistä kontakteista välitöntä hyötyä. “Hetkittäin on myös ihan oikein vain nauttia hyvästä seurasta ja kesäisestä Porista” päättää asiantuntijamme ja SuomiAreena-konkari Ada Saarinen.