Lausunto Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun, ja Metropolia Ammattikorkeoulun 3AMK-yhteistyöstä

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA lausuvat ammattikorkeakoulujen strategisen yhteistyön hankkeesta seuraavaa.


YLEISET HUOMIOT

Opiskelijakunnat ovat seuranneet pääkaupunkiseudun kolmen korkeakoulun strategista 3AMK-yhteistyötä tiiviisti. Korkeakoulujen yhteisen opintotarjonnan uudistuksia ja syvenevää yhteistyötä pidetään opiskelijakunnissa positiivisena kehityksenä. Pääkaupunkiseudun opiskelijakunnat jakavat vision kolmen vahvasti profiloituneen korkeakoulun strategisesta yhteistyöstä, joka hyödyttää paitsi opiskelijoita myös alueen elinkeinoelämää ja vetovoimaa.

Opiskelijakuntien näkökulmasta korkeakoulujen esittämät keinot yhteistyön tiivistämiselle ja päällekkäisyyksien karsimiselle ovat hyviä ja kattavat pääsääntöisesti kaiken oleellisen toiminnan. Tukipalvelujen päällekkäisyyksien karsimisessa ja mahdollisissa yhdistämisissä on kuitenkin hyvä huomioida myös korkeakouluyhteisöjen liikuntapalvelut.

Maltti on valttia myös yhteistyön tiivistämisen ja suunnitelmien edistämisen suhteen, jotta korkeakoulut pystyvät säilyttämään vahvat profiilinsa. Opiskelijakunnat pitävät erityisen hyvänä yhteistyön keskittämistä opintotarjonnan laajentamiseen ja joustavoittamiseen sekä monialaisten opintokokonaisuuksien toteuttamiseen. Pitkällä aikavälillä strateginen yhteistyö tuo hallinnollisia ja rakenteellisia säästöjä, joiden ansiosta korkeakoulut voivat keskittyä ydintehtäviinsä paremmin.

 

OKM:N TUKEMA LIIKUNTAHANKE OSAKSI 3AMK-YHTEISTYÖTÄ

Opiskelijakunnat esittävät, että Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian suunnitteilla olevat yhteiset liikuntapalvelut sisällytetään osaksi 3AMK-yhteistyötä. OKM:n liikuntayksikön hanketuen avulla toteutettavan Tasavertaiset liikuntapalvelut pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluillehankkeen kautta on mahdollista kehittää korkeakouluyhteisöjen jäsenille suunnattuja liikuntapalveluja merkittävästi. Toimivien palvelujen näkyväksi tekeminen parantaa opiskelu- ja työkykyä ja terävöittää korkeakoulujen brändejä. Liikuntapalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa tullaan hyödyntämään koulutusohjelmia kaikista kolmesta korkeakoulusta.

Hankkeessa keskitytään erityisesti liian vähän liikkuviin korkeakouluyhteisön jäseniin ja liikuntamahdollisuuksien erojen tasoittamiseen pääkaupunkiseudun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä. Myös korkeakouluympäristön liikunnallistamiseen ja arkiliikunnan lisäämiseen tullaan kiinnittämään huomiota, hallituksen Liikkuva koulu -kärkihankkeen mukaisesti.

 

STRATEGISEN YHTEISTYÖN MUODOISTA

Hankkeen seitsemästä avauksesta erityisesti GreenCard ja TalentTrack keräävät opiskelijakunnilta paljon kiitosta. GreenCardin mahdollistamat joustavat valinnat kaikkien kolmen korkeakoulun opintotarjonnasta, esimerkiksi vaihtojakson muodossa, on toivottu kehityssuunta. Korkeakoulujen välisten raja-aitojen kaataminen lisää niiden opetustarjonnan monipuolisuutta ja -alaisuutta ja mahdollistaa kolmen korkeakoulun opiskelijoiden ja henkilöstön vahvuuksien hyödyntämisen korkeakoulujen profiilien mukaisesti.

TalentTrackin mahdollistama sujuva nivelvaihe AMK-tutkinnosta maisteriopintoihin metropolialueen yliopistoihin ja toisaalta yliopistoista suorittamaan ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja on erinomainen kehityssuunta. Opiskelijakunnat tervehtivät ilolla tarpeettomien ja epäoikeudenmukaisten siltaopintojen poistamista.

Opiskelijakunnat pitävät erityisen tärkeänä aiempaa monimuotoisemman ja opiskelijalähtöisemmän työelämäyhteyden toteutumista. Ammattikorkeakouluilla on oltava tiivis ja kiinteä suhde moderniin työelämään. Tätä suhdetta kehittää edelleen yhteistyöhankkeen kaksi osa-aluetta: Työelämälähtöisyys 9.0 ja Professional Summer School. Näiden ohella YrittäjyysSavotta on tärkeä osa strategista yhteistyötä, sillä suuri osa kolmen korkeakoulun opiskelijoista haaveilee tulevaisuudessa yrittäjyydestä.

International ProjectTatami on strategisen yhteistyön muodoista ehkä kunnianhimoisin. Opiskelijoiden näkökulmasta arvoa tuotetaan lähinnä vahvemman rahoituspohjan ja toisaalta korkeakoulujen kasvavan kansallisen ja kansainvälisen arvostuksen muodossa. ProjectTatamin kautta toteutettavissa yhteisissä hankkeissa opiskelijakunnat peräänkuuluttavat opiskelijoiden roolia – miten korkeakoulut aikovat varmistaa opiskelijoiden osallisuuden hankkeisiin?

Opiskeluaikana kerrytetyillä työelämäyhteyksillä ja yrittäjyyskasvatuksella, mutta myös hankeosaamisen kartuttamisella on positiivinen vaikutus pääkaupunkiseudun elinkeinoelämän vetovoimaisuuteen ja kotimaisten ja kansainvälisten sijoittajien näkemyksiin pääkaupunkiseudun potentiaalista liiketoiminta-alueena. Opiskelijoiden roolia ei kannata aliarvioida, sillä vaikka liike opiskelusta työelämään on nopeaa, muistot korkeakouluista eivät haalistu hetkessä.

Opiskelijakunnille haastavin pala niellä on varmasti EduExcellence. Vaikka yksimielisyyttä opiskelijakuntien kesken hankkeen hyvistä ja huonoista puolista ei ole saavutettu, näkevät opiskelijakunnat silti hyvänä korkeakoulujen yhteistyön asian tiimoilta. Pääkaupunkiseutu on opiskelijakuntien näkemyksen mukaan merkittävässä roolissa niin maksullisen koulutuksen kehittämisessä kansallisesti kuin koulutusviennin kehittämisessä kansainvälisesti. Yhteistyön voimalla voidaan saapuville ja ulkomaisissa kohdemaissa opiskeleville opiskelijoille taata laadukas maksullinen koulutus asiakaslähtöisesti.

 

LOPPUSANAT

Korkeakoulujen on hahmotettava strateginen yhteistyö kansallisten kehittämistarpeiden lisäksi myös globaalista perspektiivistä. Yleisesti voidaan todeta, että suomalainen koulutuspoliittinen keskustelu on opiskelijakuntien näkökulmasta katsottuna melko nurkkakuntaista ja sisäänpäin kääntynyttä niin korkeakoulujen kuin valtakunnan tasolla. Korkeakoulutuksen megatrendit, kuten koulutuksen massifikaatio, digitalisaatio ja keskustelu formaalien tutkintojen tarpeellisuudesta, tuntuvat jäävän liian usein kansallisella tasolla käytävän rakennekeskustelun varjoon.

Opiskelijakunnat pitävät korkeakoulujen aloittamaa strategista 3AMK-yhteistyötä kriittisen tärkeänä juuri globaalista näkökulmasta. Kolmen ammattikorkeakoulun strateginen yhteistyö voi ajan kanssa laajentua kattamaan myös pääkaupunkiseudun yliopistoja ja mahdollistaa valtavan osaamisverkoston syntymisen valtakunnan pääkaupunkiin. Jo nykyisellään strategisen yhteistyön kautta ammattikorkeakoulut keskittävät voimavaroja aihealueisiin ja teemoihin, joilla vastataan paitsi kansalliseen tarpeeseen kehittää korkeakoulutusta myös korkeakoulutuksen megatrendeihin – eli niihin ilmiöihin, jotka todella vaikuttavat korkeakoulujärjestelmien kehittymiseen kansainvälisesti ja kansallisesti, haluttiin sitä tai ei.

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Metka kannustavat korkeakouluja jatkossakin ennakkoluulottomaan yhteistyöhön, jolla otetaan huomioon paitsi kansalliset intressit ja vaatimukset myös alati muutoksessa olevat globaalit korkeakoulutuksen trendit. Vain tällä tavalla pääkaupunkiseutu säilyttää vetovoimansa ja alueesta voidaan muodostaa osaamisen ja elinkeinoelämän keskus, jonka vertaista saadaan hakemalla hakea.

 

Pääkaupunkiseudulla 26.5.2016

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga

Max Laihonen
puheenjohtaja

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

Juho Kärkkäinen
puheenjohtaja

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA

Emmi Paajanen
puheenjohtaja

***************************************************************************************

Lisätietoja:

Aku Aarva
toiminnanjohtaja
+358 41 432 6510
[email protected]

Jari Nuutinen
asiantuntija
+358 44 287 7152
[email protected]

Matti Tujula
edunvalvonta-asiantuntija
+358 45 267 0828
[email protected]