Tiedättekö sellaiset listat, joihin on kerätty eri taitoja, joista voi sitten itse valita ne, jotka kokee kuvaavan parhaiten itseään ja omaa osaamista? Internet on pullollaan tällaisia listauksia ja niistä voi olla hyötyä kun miettii, mitä osaamista itsellä on. Mitä minä ruksisin tällaisesta luettelosta, jos mietin Laureamkon edunvalvonta-asintuntijana oppimaani? Opiskelijakunnan asiantuntijana pääsee tekemään sen verran monipuolista ja harvinaista työtä, että samanlaista osaamista ei kovin monesta paikkaa kerry. Työssä on tullut ainakin opittua seuraavaa:

  • argumentointitaitoja ja kykyä sanottaa monimutkaisia asioita, kun yllättäen törmäät vararehtoriin hississä ja huomaat, että sinulla on viisi kerrosta aikaa lobata opiskelijoiden asiaa
  • ymmärtää omien resurssien ja ajankäytön rajoitteet kun huomaa unohtaneensa merkata tapaamisen kalenteriin
  • hallitsee tiedonhaun ja tilastojen hyödyntämisen kun onnistuu kaivamaan intrasta etsimänsä tiedon alle viidessä minuutissa sekä
  • ennakkoluulotonta vaikuttamista, kun joutuu soittamaan opetus- ja kulttuuriministeriöön ja pyytämään lausunnolle lisäaikaa nolottamisesta huolimatta.

No voi tähän listaan lisätä ihan vakavissaan myös sellaisia taitoja kuin kyky hahmottaa isoja kokonaisuuksia, viestiä ytimekkäästi vaikeista teemoista, sietää epävarmuuta, kykyä ajaa sinnikkäästi asioita eteenpäin ja olla järjestelmällinen. Kaikki nämä taidot ovat karttuneet opiskelijoiden etuja ajaessa. Välillä hetket ovat olleet täynnä naurua, välilä on saanut purra hammasta. Tässä työssä on saanut olla osa mahtavaa, ennakkoluulotonta opiskelijakuntaa ja yhteisöä, jossa uskalletaan kokeilla uutta ja jonne on otettu ilolla vastaan kehittämään koulutusta tyyppi, joka ei ole päivääkään opiskellut ammattikorkeakoulussa.

Kaikkein hienoin kokemus on ollut opiskelijapalautteiden ja yhteydenottojen hoitaminen. Kaikki palautekanava Vox Boxiin tulevat yhteydenotot käsitellään ja viedään tarvittaessa eteenpäin. Olen saanut esimerkiksi auttaa opiskelijoita harjoitteluiden hyväksilukemisessa, vienyt Laureaan eteenpäin ideoita Tikkurilan kuntosalin parantamiseksi ja välittänyt kiitokset opettajalle hyvästä opetuksesta. Välillä homma on ollut raskasta, mutta aina se on ollut kiitollista.

Ensi kuussa siirryn Laureamkosta Suomen ylioppilaskuntien liitolle koulutuspolitiikan asiantuntijaksi, sillä mahdollisuus päästä vaikuttamaan niihin rakenteisiin ja muutoksiin, joiden laineet korkeakouluissa ja opiskelijan arjessa näkyvät, houkutteli liikaa. Vaikka työ vie minut ammattikorkeakoulukentältä yliopistomaailmaan ja korkeakoulusta valtakunnan tasolle, pysyn samojen tärkeiden asioiden äärellä. Jatkossakin teen töitä sen eteen, että korkeakouluopiskelijat ovat koulutuksen kehittämisen keskiössä ja koulutus olisi kaikille yhdenvertaisesti mahdollista. Ja näitäkin hienoa asioita ajaessa on tärkeää hallita muun muassa nuo ylempänä listatut neljä osaamista: argumentoitikyky, suunnitelmallisuus, tiedonhaku ja rohkeus vaikuttaa vaikka kuinka nolottaisi. Toisin sanoen Laureamkossa asiantuntijana työskentelystä kertynyt osaaminen kantaa pitkälle ja se on aika siistiä.

Ainomaija
Kirjoittaja työskentelee vielä tämän kuun Laureamkossa asiantuntijana vastuullaan koulutuksen kehittäminen ja opiskeluhyvinvointi eli edunvalvonta.