Päivät lyhenevät ja sen myötä monien meistä mieliala ja jaksaminen myös kärsivät. Et ole yksin, sillä tutkimusten mukaan 10-30 % väestöstä kärsii talvisin kaamosoireista, kuten väsymyksestä ja lihomisesta. Varsinaista kaamosmasennusta todetaan kuitenkin vain 1 % väestöstä. Kaamosoireet eivät tule useimmille Suomessa asuville yllätyksenä, mutta joillakin ne pahenevat iän myötä 20-30-vuotiaana, joten omaa jaksamistaan kannattaa seurata.
Oma erityisryhmänsä ovat ne kansainväliset opiskelijat, jotka viettävät ensimmäisiä talviaan alueella, jossa on merkittävää valon määrän vaihtelua. Moni kv-opiskelija ei siksi tunnista omia oireitaan ja avun hankkiminen voi viivästyä. Muista siis olla tukena erityisesti kansainvälisille opiskelijoillemme näinä pimeinä kuukausina!
Kaamosoireita voi helpottaa itse useille tavoilla. Monille kirkasvalolampun käyttö aamulla tai herätyskelloon yhdistetty asteittain kirkastuva lamppu auttavat oireisiin. Myös säännöllisellä liikunnalla on havaittu positiivisia vaikutuksia. Omasta jaksamista voi edistää myös riittävällä ja säännöllisellä lepäämisellä.
Kuten monissa muissa mielenterveyden haasteissa, apua kannattaa hakea, jos oireet alkavat häiritä normaalia elämää tai opiskelua. Laureassa tukea tarjoavat niin opintopsykologit, terveydenhoitajat kuin oppilaitospastorit. Opintopsykologit voivat myös ohjata jatkoavun piiriin. Lisätietoa Laurean hyvinvointipalveluista löydät LINKistä.